Forse stijging aantal lokale bierbrouwerijen in Nederland

1024px-BarrelsNederland is in 2015 – op moment van publicatie van dit artikel – inmiddels 52 bierbrouwerijen rijker. De opmars van lokale brouwers begon al in de jaren tachtig maar afgelopen vijf jaar is dat in sneltreinvaart toegenomen. Nederland telde in 1980 nog maar 13 brouwerijen en nu zijn er volgens het Klein Brouwerij Collectief (KBC) zo’n 330.

Dat meldt het Financieele Dagblad woensdag. Samen zijn ze volgens de belangenvereniging goed voor een marktaandeel van tussen de 5 en 7%. Dat is een kleiner marktaandeel dan de ´craft beers´hebben in de Verenigde Staten. Geholpen door hobbybrouwers en regionale spelers is de markt voor speciaalbier is in Nederland inmiddels uitgegroeid tot zo’n 10% van het geheel. De rest van de bierplas bestaat nog gewoon uit pils.

De grootbrouwerijen Heineken, SAB Miller en AB Inbev, die in de loop van de tijd ook kleine brouwers hebben gekocht, pikken er een graantje van mee. Heineken nam in 2001 het Belgische abdijbier Affligem over, Grolsch-moeder SABMiller heeft Augustijn en AB heeft Inbev heeft Leffe en Hoegaarden. De multinationals kopen momenteel in verschillende delen van de wereld kleinere brouwerijen, mogelijk in de toekomst ook in Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s