5 bierfeiten die je moet kennen

BierBierbrouwen wordt steeds populairder in Nederland. Dat blijkt alleen al uit de opmars van het aantal bierbrouwerijen. Ook de vraag naar lokaal bier en speciaalbier zijn explosief gestegen. Brouwbieren geeft jou alvast een voorsprong op het gebied van bierkennis door de volgende vijf vragen te beantwoorden.

Hoeveel brouwerijen zijn er in Nederland en waar bevinden deze zich?
Op dit moment zijn er 336 bierbrouwerijen actief in Nederland. Deze zitten verspreid over elke provincie en zelfs op de Waddeneilanden Texel, Terschelling en Ameland wordt bier gebrouwen. De grootste provincie in het bierbrouwen is Noord-Holland met 73 brouwerijen. Dat is een enorm verschil met de kleinste aandeelhouder in het bierbrouwen: Drenthe. Daar bevinden zich vijf brouwerijen. Bekijk hier hoe rijk jouw provincie aan brouwerijen is. Deze cijfers zijn uitgezocht door Cambrinus in samenwerking met andere partijen.

Hebben alle bierbrouwers hun eigen brouwerij?
Nee, niet iedere brouwer is in het bezit van een eigen brouwinstallatie. Die bierbrouwers worden brouwerijhuurders genoemd. Zij laten hun bier in opdracht brouwen in andere brouwerijen. In Nederland worden deze ‘huurders’ nog wel beschouwd als ‘bierbrouwerij’, ondanks dat ze niet over een eigen brouwinstallatie beschikken. In België is door die verwarring besloten om die brouwers ‘bierfirma’ te noemen in plaats van ‘bierbrouwerij’.

Hebben bierbrouwerijen een belangenvereniging?
Ja, bierbrouwerijen kunnen lid worden van Het Klein Brouwerij Collectief (KBC). Deze belangenvereniging bestaat sinds 2003 en is inmiddels uitgegroeid tot grootste samenwerkingsverband van bierbrouwerijen (met of zonder eigen  brouwinstallatie) van Nederland. Ruim 140 brouwerijen zijn aangesloten bij het KBC en houden zich bezig met de ontwikkeling, productie en de verkoop van het bier naar eigen receptuur. Het KBC biedt daarvoor een platform voor overleg en uitwisseling van kennis en ervaring.

Wat maakt lokaal bier onderscheidend van de rest?
Zoals het woord al suggereert, is lokaal bier gebrouwen op basis van ingrediënten uit de eigen regio en op een eigen brouwmethode. De smaak van bijvoorbeeld een Leidsch bier kan enorm verschillen met een Almelo’s bier, puur omdat het brein achter het bier totaal verschillend zijn. Ook zul je direct merken dat het totaal niet in de buurt komt bij de grote merken zoals Heineken, Amstel en Grolsch. Het gaat hier om het vakmanschap van de individuele brouwer. Wij adviseren om zelf eens langs te gaan bij een brouwerij in de buurt en proef het verschil.

Tot slot: kan ik zelf een biertje brouwen?
Indien je beschikt over de benodigde middelen, dan is het relatief eenvoudig om een biertje te brouwen. Op hobbybrouwen.nl vind je een uitleg over de praktische handelingen die verricht moeten worden. Er komt wel wat meer bij kijken om steeds kwalitatief uitstekende bieren te brouwen. Kennis over het brouwproces is noodzakelijk om bieren te brouwen die helemaal voldoen aan jouw verwachtingen. Ervaring opdoen is het belangrijkste en daarna gaat alles vanzelf.

Bron: Cambrinus.nl

Bron: Cambrinus.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s