Trots Bier moet Rotterdam vertegenwoordigen

Klein RbierTwee jaar op de markt en nu al te verkrijgen in Europa. Trots Rotterdams Bier weet zich goed te profileren op de markt. Oprichter Roy Zwolsman wil veel bereiken met zijn onderneming. “Ik hoop dat dit bedrijf na mijn studie over een jaar dusdanig staat, dat ik hier een parttime, dan wel full time job van kan maken.”

Het idee is ontstaan in 2013 naar aanleiding van een project waarbij een eigen bedrijf moest worden gestart. De vierdejaars student Small Business & Retail Management heeft met een groepje mede-studenten na een brainstormsessie besloten dat ze een eigen bier op de markt wilden brengen. “Ik werk zelf in de Kuip en daar schenken ze nu nog Amsterdams bier”, vertelt Roy Zwolsman. “Daardoor ontstond de vraag waarom er nog geen bier op de markt is dat zich specifiek op Rotterdam richt en dat gevoel uitstraalt.”

Klein budget
De studenten zochten eerst uit of het bier in de smaak viel en deden dat door een proeverij op school te houden. Een blond biertje werd het best ontvangen door het publiek. Vervolgens gingen ze op zoek naar een brouwerij die hun bier wilde brouwen. “We keken naar hoeveel we konden brouwen in een bepaalde tijd”, zegt de jonge ondernemer. “Daarnaast is ook belangrijk dat er in dezelfde kwaliteit gebrouwen wordt.”

20150923_162731

De bakfiets waar de bestellingen mee bezorgd worden.

De studenten hebben samen €1200,- geïnvesteerd. Vanwege het kleine budget besloten ze langs cafés en kroegen te gaan met hun bakfiets om hun bier te promoten. De reacties waren positief en het bier viel goed in de smaak. “Het geeft een enorme voldoening als ik een langs een café fiets en daar iemand zie die ons biertje drinkt. Alleen daarom al zou ik hier mee doorgaan.”

Het eerste succes van Trots Rotterdams Bier vond plaats in juni 2014. Roy Zwolsman ging samen met zijn toenmalige zakenpartner Max Kootwijk aan de haal met de Rotterdamse Startersprijs, waarmee ze een jaar de beschikking kregen over een kantoorruimte in het Groot Handelsgebouw in Rotterdam. Drie maanden geleden moesten de ondernemers het pand weer verlaten en Roy Zwolsman is nu op zoek naar een kantoorruimte waar Trots Bier zich definitief kan huisvesten.

Internationaal
Tot nu toe weet Trots Bier zich uitstekend te profileren op de Rotterdamse markt. Het blond bier wordt al in diverse cafés geschonken. Ook de bezoekers van de Markthal hebben kennis kunnen met het bier van de studenten. “We gaan ons nu richten op de toeristenbranche in Rotterdam, dus bijvoorbeeld hotels en hostels. Een Heineken kun je overal krijgen en dat is bij een lokaal product niet zo. Als toerist is het leuk als je iets aan een stad kan beleven doordat er een product aan gekoppeld is.”

Trots Bier is sinds augustus ook verkrijgbaar in Praag. Roy Zwolsman heeft vlak voor zijn vakantie drie mails eruit gestuurd naar verschillende cafés in Europa, waarvan één gevestigd is in Praag. Dat café was erg te spreken over het verhaal en besloot af te spreken met Roy. “We zijn in overleg gegaan en kwamen tot de overeenstemming dat ze eerst een paar kratjes kregen om te kijken of het aanslaat. Als dat het geval is, dan kunnen we kijken of we volgend jaar weer een voorraad kunnen leveren.”

Een Heineken kun je overal krijgen en dat is bij een lokaal product niet zo. Als toerist is het leuk als je iets aan een stad kan beleven doordat er een product aan gekoppeld is.”

11891161_857211604328652_5324256797880173472_n

Trotse ondernemer Roy Zwolsman

De focus ligt echter niet op internationaal succes. De jonge ondernemer geeft aan dat hij er niet onwelwillend tegenover staat, maar dat zijn aandacht vooral gericht is naar Rotterdam. “Op dit moment zitten we ook met de beperkte hoeveelheid die we kunnen brouwen en we moeten nu al ‘nee’ zeggen tegen potentiële klanten. We willen dan ook eerst kijken of we de capaciteit kunnen vergroten, maar dat doen we alleen als we zeker weten dat de kwaliteit behouden blijft. Uiteindelijk hopen we getapt te worden in de Kuip.”

Dubbelbier
Twee weken geleden bracht Trots Rotterdams Bier een tweede biertje op de markt. Naast een blond biertje, is er nu ook een witbier. “De vraag naar speciaalbier is afgelopen jaar enorm toegenomen en wij proberen daar zo goed mogelijk op in te spelen. De reacties op het witbier zijn eigenlijk alleen maar positief, dus dat is mooi.”

Op termijn wil Roy Zwolsman het assortiment uitbreiden. “We zijn nu bezig met dubbelbier. Wanneer we deze op de markt kunnen brengen, is moeilijk te zeggen. Dat hangt ook af of we nog een extra partij kunnen vinden die voor ons kan brouwen. We hopen het in december uit te kunnen brengen”, aldus de ondernemer.

20150923_162437

Links: witbier, rechts: blond bier

 

Advertenties

Een gedachte over “Trots Bier moet Rotterdam vertegenwoordigen

  1. Pingback: Illegale praktijken in de brouwwereld: etiketplakkers | Brouwbieren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s