7 redenen waarom hobbybrouwers geen onderneming starten

ZelfbrouwDe opmars van de kleine bierbrouwerijen in Nederland, is voor veel hobbybrouwers geen reden om ook een eigen brouwerij te starten. Dat onderzocht Brouwbieren op het forum van hobbybrouwen.nl. Hieronder vind je zeven verschillende redenen van hobbybrouwers om niet de markt op te gaan.

 

7. Leeftijd
Sommige hobbybrouwers zijn op latere leeftijd begonnen met brouwen. Er wordt dan ook aangegeven als ze op jongere leeftijd met “deze kennis” begonnen zouden zijn, dat ze het overwogen hadden. Daarnaast hebben de hobbybrouwers naast hun hobby ook een vaste baan, waarmee ze hun gezin kunnen onderhouden, die ze niet op willen geven.

6. Weinig ervaring
Een aantal hobbybrouwers heeft zich nog niet volledig verdiept in het vak. Als professionele brouwer is een boost aan kennis wel handig om bijvoorbeeld diverse onderscheidende recepten te kunnen brouwen. Om deze redenen zien diverse hobbybrouwers af om een kleine brouwerij te starten.

5. Weinig vertrouwen
Hobbybrouwers achten de kans niet groot dat ze succesvol zullen zijn. Het overeind houden van een kleine brouwerij klinkt makkelijker dan het is. Ondanks de opmars van de lokale/kleine bierbrouwerijen besluiten ze om als hobbybrouwer door het leven te gaan. Ook de cijfers dat kleine brouwerijen een gemiddelde levensduur hebben van 3 tot 5 jaar speelt hierbij een rol.

4. Verkopen
“Bierbrouwen kan bijna iedereen, maar bier verkopen is een vak apart”, dat vertelde voorzitter Klein Brouwerij Collectief Constant Keinemans al in het item dat door Brouwbieren geproduceerd is. Hobbybrouwers erkennen dit. Het marketing gedeelte wordt als ‘moeilijk’ bestempeld. Bovendien vraagt de consument om continuïteit, wat inhoudt dat je dezelfde smaak aanhoudt, maar ook bepaalde hoeveelheden in één keer kunt bieden.

3. Vergunningen en regels
Om een kleine brouwerij te starten moet je met een aantal dingen rekening houden en dat houdt meerdere hobbybrouwers tegen om wat te beginnen. Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel is een vereiste, evenals bij de Belastingdienst. Vervolgens moet je bij Belastingdienst/Douane een vergunning aanvragen voor het zelf maken van accijnsgoederen.

2. Financieel
Bij het starten van een brouwerij moet het financiële plaatje ook kloppen. Het ontbreken van een startkapitaal belemmert de hobbybrouwer om werk te maken van zijn hobby. “Ook speelt natuurlijk mee dat je een goed belegde boterham achter je laat en eerst weer met (droog) brood moet verder gaan, weliswaar met een biertje erbij, maar toch…”, aldus een reageerder.

1. Hobby
De meeste hobbybrouwers willen het bierbrouwen toch als hobby behouden. Ze zijn bang dat wanneer ze een lokale onderneming starten, dat ze dan de liefde voor het vak verliezen en de focus meer leggen op het verdienen van geld. Bovendien zien ze het niet zitten om steeds cafés en festivals af te moeten gaan om hun bier op de markt te brengen. “Al gauw ben je aan het brouwen voor de vraag en niet meer omdat je zo geniet van het brouwproces”, was een van de reacties.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s