‘Drie bier op één dag eigenlijk al te veel’

drie bierEen avond stappen in de week is onvermijdelijk als student. Op zo’n avond wordt er geen rekening gehouden met hoeveel alcohol er wordt gedronken, en dat is zorgwekkend. “Matige, regelmatige alcoholconsumptie kan over het algemeen geen kwaad, maar hoeveelheden opsparen kan nadelige gezondheidseffecten hebben”, vertelt woordvoerder Ivonne Sleutels van het Kennisinstituut Bier in Wageningen.

De grootste groep drinkers zit in de leeftijdscategorie 20-30 jaar met 87,2% (2014, CBS). Dat is een daling ten opzichte van 2013, toen was het percentage 89,1. Onder de groep drinkers van 2014 was 12,9% een overmatige drinker. Van de jongeren in de leeftijdscategorie 16-20 jaar drinkt 74,6%.

Het CBS onderscheidt de alcoholconsumptie ook in onderwijsniveaus. Daaruit blijkt dat veel studenten met een hogere opleiding alcohol consumeren. Havo-, vwo-, en mbo-studenten bestaat voor 82,3% uit alcoholdrinkers. Bij het onderwijsniveau hbo en wo bachelor is het percentage 89,8 en onder de wo-, master- en docter-studenten is 89,6% een drinker.

Risico’s
De risico’s van alcohol zijn uiteenlopend, meldt het Trimbos-instituut. Bij overmatige alcoholconsumptie worden verschillende organen aangetast, zoals de lever, nieren en hersenen. Mensen tot en met 24 jaar kunnen in theorie een extra risico lopen omdat de hersenen nog in ontwikkeling zijn. Maar dit is nog niet goed onderzocht.Langdurige zware alcoholconsumptie kan leiden tot een groter risico op bepaalde ziektes, zoals alcoholische levercirrose. Dit is de ergste vorm van leverbeschadiging. Ook het drinken van kleinere hoeveelheden kan risico’s met zich meebrengen. Bijvoorbeeld drie glazen bier per dag of meer verhoogt de kans op kanker van mond en keelholte, het strottenhoofd en de slokdarm.

Tevens kun je aan alcohol lichamelijk en geestelijk verslaafd raken. Geestelijk verslaafd betekent dat je je niet meer prettig kunt voelen zonder alcohol. Bij lichamelijke verslaving verschijnen ontwenningsverschijnselen op het moment dat je stopt met drinken. In Nederland waren 30.345 mensen in behandeling tegen een alcoholverslaving. In de onderstaande video vertelt Gerard Alderliefste, verslavingsarts, hier meer over.

Voor bepaalde groepen en in bepaalde situaties is het beter om helemaal geen bier of andere alcoholhoudende dranken te drinken: onder de 18, als je zwanger bent of wilt worden, als je borstvoeding geeft of in het verkeer.

Verantwoorde consumptie
Maar bijvoorbeeld een biertje nuttigen is niet per definitie ongezond. Zo zou één standaardglas (250ml) voor vrouwen en twee voor mannen per dag het risico op overlijden verlagen ten opzichte van mensen die geen alcoholhoudende drank drinken. “Dit komt vooral door een verlaagd risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast blijkt matig drinken het risico op diabetes type 2 te verlagen.” Er zijn ook aanwijzingen dat het zorgt voor een lager risico op hersenenaandoeningen als Alzheimer en Parkinson.

De kleine bierbrouwerijen in Nederland leggen de focus vooral op speciaalbier, waaronder zwaar bier dat 7% alcohol bevat. Als volwassen vrouw zou je het in dat geval beter bij een half flesje kunnen houden. Als volwassen man komt één flesje zwaar bier overeen met de maximale dagelijkse hoeveelheid.

Dagen opsparen om vervolgens één avond meer bier te kunnen drinken heeft echter geen zin. “Als je je glazen opspaart en ze allemaal in het weekend drinkt doe je dit gezondheidsvoordeel weer teniet. Uit onderzoek blijkt dat het zogenoemde ‘bingedrinken’ juist weer schadelijk is voor de gezondheid”, aldus Ivonne Sleutels.

Alcoholconsumptie (standaardglazen)

Bron: Di Castelnuovo et al, Arch of Internal Medicine 2006

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s