Brouwerijen geven visitekaartje af op Woerdens Bockbierfestival

20151011_145620De geur van bier komt op je af op het moment dat je Het Kasteel in Woerden binnenloopt. Het Bockbierfestival is van start gegaan: de opening van het seizoen van de koude maanden waarin we onszelf warm moeten maken met een bockbiertje.

Vijf minuten over twee is de organisatie nog bezig met de opbouw van het evenement. De tafels worden neergezet waaraan de bezoekers van het festival kunnen zitten om vervolgens te genieten van hun bockbiertje. De deelnemende lokale bierbrouwerijen weten niet hoe snel ze de onderzetters waar hun naam op staat moeten verspreiden over alle tafels om hun visitekaartje af te geven. “Het is gewoon een leuk evenement. Als we mensen ons biertje zien drinken, dan geeft dat veel voldoening”, vertelt Arend-Jan van Dieën van Brouwerij Maximus.

Door deel te nemen aan dit evenement, kunnen de bierbrouwerijen hun verhaal kwijt aan de bezoekers van dit evenement. “Uniek aan het Bockbierfestival in Woerden is dat wij ervoor kiezen om brouwerijen te benaderen waarvan de brouwers hier zelf hun bier komen tappen”, aldus Jaco Kazius, medeorganisator van Stichting Promotie Speciaalbier Woerden (SPSW). “Het mooiste is dat ze juist op een gezellige manier op een evenement tappen. Van concurrentie is geen sprake.”

Lekker proeven
Een willekeurige bezoeker schuift aan tafel en proeft een Gijle Bock van de Belgische brouwerij Broeder Jacob. Gijle bock is een robijnrood bockbier met een licht bittere smaak. “Een lekker biertje”, zegt de man. “Dit evenement geeft mij de gelegenheid om weer eens wat met mijn broer te doen.” Dat is precies de sfeer die het evenement uitstraalt. Familieleden, vrienden en kennissen komen bijeen om onder het genot van een bockbiertje bij te praten.

Ook konden bezoekers diverse lekkere eetwaren proeven, zoals worst, kaas, brood, stoofvlees en chocolade. De hapjes zijn onvermijdelijk een serveerster met een dienblad voorbij loopt. “Alle gerechten zijn bereid met bockbier”, vertelt Jaco Kazius. “Dit jaar hebben we chocolaterie Lugano benaderd en hebben we ze voorgelegd om wat te experimenteren met chocolade en bockbier. Uiteindelijk zijn daar hele lekkere chocolaatjes uitgekomen.”

Het broodje bierkroket maakt je toch heel nieuwsgierig als je je voor het eerst op zo’n bockbierfestival begeeft. Op het oog kun je niet zeggen dat het om een bierkroket gaat, maar wanneer de eerste hap genomen is, is het verschil duidelijk. Met de mosterd als finishing touch, werk je het broodje naar binnen. De nasmaak van de toegevoegde kaas blijft even hangen, maar deze is zo weggespoeld met een Houtens biertje van Brouwerij Hommeles, waarbij de honing in het bier overduidelijk te proeven is.

Goed bezocht
Naarmate de tijd vordert wordt het steeds drukker op het festival. Jaco Kazius is een tevreden man en ziet dat er steeds meer mensen buiten de omgeving van Woerden het evenement bezoeken. “We zien veel mensen uit de buurt, maar er komen ook steeds meer mensen uit andere regio’s in Nederland. Zij willen eens een keer wat anders dan zo’n groot festival in bijvoorbeeld Zutphen”, aldus de Woerdenaar.

In tegenstelling tot de bezoekers, hield de muzikant het op een glas water.

In tegenstelling tot de bezoekers, houdt de muzikant het op een glas water.

20151011_154224

De brouwers van brouwerij Rodenburg tappen hun Bronckhorster IJsselbock

20151011_141223

Het proefglas met het programmaboekje

20151011_155152

De prachtige locatie van het festival: Het Kasteel in Woerden

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s