Donkere bieren helpen ons de koude maanden door

553251_910944812261134_4550309600485495763_n“Ik vroeg me altijd al af waar de smaak van een bepaald bier vandaan komt”, vertelt Fiona de Lange, Zytholoog (bierkenner), die van jongs af aan al gefascineerd was van het goudgele drankje. In een interview met Brouwbieren vertelt Fiona over welk bier je het beste kunt drinken tijdens de komende maanden en geeft ze haar mening over de opkomst van de lokale bierbrouwerijen.

Waar komt je fascinatie voor bier vandaan?
“Bier heeft mij eigenlijk altijd al geïnteresseerd. Op 13-jarige leeftijd begon ik al met het drinken van alcoholvrij bier. Op mijn 15e of 16e veranderde dat in gewoon pils en toen ik 17 jaar was dronk ik al trappistenbier. Ik vroeg me altijd al af waar de smaak van een bepaald bier vandaan komt en wat de brouwer deed om die smaak te maken.“

Welk traject ben je ingegaan om zytholoog te worden?
“Ik heb een tweejarige opleiding Zytholoog aan Syntra-Limburg in Hasselt gedaan. Daar leerde ik vooral het brouwtechnische verhaal over bier. Het interessante hieraan is dat je meer de achtergrond van het bier leert, zoals wat de brouwer kan doen om een bier een bepaalde smaak te geven. Daarnaast heb ik ook meegekregen hoe je bier het beste kunt proeven. Naast die studie heb ik ook een opleiding gevolgd als biersommelier in Amerika, waar de nadruk meer lag op het ‘bier en spijs’ en op het internationale karakter van bier. Nu kan verschillende bieren onderscheiden van smaak.”

Heb je nu ook werk waarmee je deze kennis tot uiting kunt brengen?
“Ja, dat heb ik zeker. Mijn baan ligt volledige op de advisering van horeca over welk bier het beste in het assortiment past. Ook geef ik advies aan brouwerijen op het gebied van de smaak van het bier, maar ook hoe je het bier het beste op de markt kunt brengen. Daarnaast vertel ik ook hoe je bier het beste kunt combineren met het eten.”

Veel mensen zijn onwetend over hoe divers de smaak van bier kan zijn. Ze moeten meer kennismaken met het bier voordat ze zeggen dat ze het niet lusten

Welk bier past het best bij het eten, of hangt dat af van wat je eet?
“Dat hangt er inderdaad van af van wat je eet. Ik heb een boek geschreven dat heet Bier & Spijs en dat gaat erover dat bier ook een hele goede keuze is bij het eten. Daarmee hoop ik ook de ogen te openen van de consument. In plaats van dat zij wijn drinken, is bier een prima alternatief. Dat boek slaat goed aan en mijn tweede boek Ontdek de smaak van bier ligt inmiddels bij de drukker. Daarin benadruk ik meer hetgeen wat ik uit mijn opleiding heb meegekregen en het doel is om de consument kennis te laten maken met hoe een biertje nou tot stand komt.”

Wat voor soort bier kunnen we het beste drinken in de koude maanden?
“Voor de komende maanden kun je het best de meer wat warmere bieren drinken met donkere mouten, zoals bockbier, dubbelbier en quadrupel bier. Sommige mensen houden hier juist niet van, maar dat komt omdat ze denken dat donkerbier per definitie zoet is en dat is allang niet meer zo. Veel mensen zijn onwetend over hoe divers de smaak van bier kan zijn. Ze moeten meer kennismaken met het bier voordat ze zeggen dat ze het niet lusten. Bij lezingen die ik geef krijg ik soms te horen dat iemand geen bier lust. Vervolgens bied ik een smaak aan en blijkt dat diegene niet wist dat dat ook bier is.”

Welk bier is jouw favoriet?
“Ik heb een heleboel favorieten. Zomers drink ik het liefst de wat bittere bieren. Nu met de herfst op komst houd ik meer van de quadrupel bieren en de gerstewijnen. Dus mijn voorkeur gaat uit naar de wat donkere bieren, afkomstig uit Nederland. Maar ook uit België komen lekkere trappistenbieren.”

Hoe kijk je als zytholoog aan tegen de opkomst van de lokale bierbrouwerijen in Nederland?
“Heel positief natuurlijk. Hoe meer bier, hoe beter. Maar ook de smaakvariëteit wordt steeds groter en dat is een goed teken. Ik denk ook dat het heel goed is dat er zoveel brouwerijen bijgekomen zijn en dat het aantal nog altijd oploopt, omdat er nog zoveel mogelijkheden zijn in het brouwen van bier. We zijn in Nederland veel inventiever geworden en dat is alleen maar positief. Ik ben heel benieuwd naar de toekomst van al die kleine brouwerijen.”

553251_910944812261134_4550309600485495763_n

Zytholoog Fiona de Lange

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s