‘Studenten snakken naar lokaal bier’

1476646_686026778083266_2125805582_nStudenten zijn nieuwsgierig naar lokaal gebrouwen bier. Dat blijkt uit een enquête die afgenomen is onder studenten door Brouwbieren. Maar liefst 67% geeft aan lokaal gebrouwen bier te willen proeven zodra er een brouwerij in haar of zijn stad/dorp komt.

De doelgroep van dit onderzoek was de student van 18 jaar en ouder die bier drinkt. De hoofdvraag was ‘hoe kijken studenten naar lokaal gebrouwen bier?’.

Meerderheid wil proeven
Bij 23% van de respondenten zit er al een lokale bierbrouwerij in zijn stad of dorp. Deze groep geeft aan het bier al eens geproefd te hebben of nog wil gaan proeven. 10% heeft echter geen behoefte aan een lokaal biertje in zijn of haar dorp of stad. 67% van de studenten is van plan het lokale bier te gaan proberen als er een brouwerij in zijn of haar dorp/stad komt.

In de enquête werd ook gevraagd of de studenten een euro meer over hadden voor een lokaal biertje in plaats van een Heineken of Hertog Jan als ze op een terras zijn in een stad waar ze verder nooit komen. Een kleine meerderheid (53%) geeft aan bereid te zijn meer te betalen voor het lokale biertje om zo meer beleving van de stad mee te krijgen. De rest gaat toch liever voor een bekend (en dus ook goedkoper) biertje.

Pils favoriet
De meeste studenten (63%) zijn het meest gecharmeerd van pils. Pils is daarmee een uitschieter, want op nummer twee staat bockbier met 10%. Hetzelfde percentage is van toepassing op de respondenten die kozen voor het antwoord ‘ik drink wat de tap schaft’. Abdij/Trappistenbier en Fruitbier staan op een gedeelde derde plaats met 6,7%.

Ook in de koude maanden drinkt de grootste groep (43,33%) ‘gewoon pils’. Al stijgt de waardering naarmate het kouder wordt van bockbier wel bij de studenten. 26,7% geeft namelijk aan bockbier te drinken. Winterbier, dubbelbier, wit bier als blond bier staan op een gedeelde derde plaats met 6,67%.

Arme schoonmoeder
De respondenten werden tevens gevraagd naar waar ze het liefst hun bier drinken. De grootste groep studenten kiest er het liefst voor om in een kroeg of café een biertje te doen. De voorkeur voor locatie gaat daarna uit naar in een discotheek, op een festival of gewoon lekker thuis. Het enige antwoord dat niet één keer gekozen is, is ‘bij mijn schoonmoeder’.

Merk belangrijkste
Bij het kopen van bier in de supermarkt letten de meeste studenten op het merk (27,4%). Ook de smaak is een belangrijke factor (25,8%). Een grote groep studenten let (ook) op de prijs (24,2%). Opvallend is dat de herkomst van het bier nu niet interessant is voor de student (1,6%).

Reacties
Respondent Maurizio Bodde, derdejaars student Communicatiemanagement aan de Hogeschool Utrecht, is altijd wel in voor een lokaal biertje. “Lokaal gebrouwen bier is altijd wel leuk om een keer te proberen. Ik heb zelf ook al een aantal lokale biertjes gedronken, dat waren dan speciaalbieren en die waren best lekker. Maar over het algemeen drink ik het liefste pils, ook op een terras. Ik wil best een euro meer betalen voor lokaal gebrouwen bier maar dan ligt het eraan wat voor soort bier het is. Bij een speciaalbiertje vind ik het ‘t wel waard maar bij pils niet.”

Respondent Tim van der Weerden, tweedejaars student Journalistiek aan de Fontys Hogeschool Tilburg, is wat minder te spreken over lokaal bier. “Ik blijf liever bij het drinken van een biertje van een bekend merk. Dat voelt ten eerste meer vertrouwd en ten tweede heb ik niet zoveel met ‘het proeven van een stadsproduct’. Ik heb liever dat ik zeker weet dat ik het lust, dan dat ik mijn geld min of meer weg aan het gooien ben. Ik ben eigenlijk ook niet zo van het speciaalbier. Doe mij maar gewoon een lekker koud pilsje.”

Brouwbieren, 2015

Brouwbieren, 2015

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s