Illegale praktijken in de brouwwereld: etiketplakkers

20151031_194942De brouwerijen stijgen de pan uit in Nederland, maar niet elk bier dat je koopt komt daadwerkelijk van de brouwerij die op het etiket staat. Volgens Anton Schults van De Haagse Bierbrouwerij zijn dat goudzoekers. “Die willen gewoon meeliften op de hype van speciaalbier en daar vervolgens een graantje van meepikken. Die kopen het bier in en plakken er vervolgens een eigen etiket op.”

De Haagse brouwer is eveneens van mening dat de huurbrouwerijen in Nederland geen echte brouwerij kunnen zijn. “Ze hebben geen eigen brouwinstallatie. Bovendien bestempelen ze zichzelf als streekproduct, terwijl dat bier vaak helemaal niets te maken heeft met de streek, of het ter plaatse gebrouwen wordt of niet.”

Huurbrouwerij
Vorige maand publiceerden we een artikel over Trots Bier Rotterdam naar aanleiding van een interview met Roy Zwolsman. Zijn bier wordt gebrouwen in een andere brouwerij en daardoor is zijn onderneming een huurbrouwerij. “We hebben een eigen recept en gaan daarmee naar een brouwerij”, aldus Roy Zwolsman. “Ons bier is op basis van Rotterdams water en daarmee geven we een Rotterdams tintje aan ons bier. Heineken wordt bijvoorbeeld ook Nederlands bier genoemd terwijl de mout uit het buitenland komt, dus die redenatie klopt niet.”

Voorzitter Klein Brouwerij Collectief Constant Keinemans is van mening dat de mogelijkheid om als huurbrouwerij te beginnen juist kansen biedt. “Huurbrouwerijen beginnen op deze manier omdat ze weinig geld hebben. Uiteindelijk willen ze groeien. Brouwerij Jopen, die begon als huurbrouwerij en nu een eigen installatie heeft, is daar een mooi voorbeeld van.”

Etiketplakkers
Het is lastig te controleren of er ‘brouwers’ zijn die hun bier inkopen om daar vervolgens een eigen etiket op te plakken. De consument gelooft toch wel wat er op het etiket staat, vertelt Anton Schults. “De consument weet eigenlijk helemaal niet wat hij koopt. Iedereen gelooft het maar, want niemand heeft er echt verstand van. Dat is het probleem.”

Constant Keinemans baalt dat deze etiketplakkers er zijn. “Je kunt er vrij weinig aan doen. Maar als we vanuit het Klein Brouwerij Collectief iets verdachts horen of iets ongewoons tegenkomen dan gaan we daar achter aan of het wel allemaal klopt.”

Onduidelijk
In Nederland is heel onduidelijk wie een eigen brouwerij heeft en wie niet. Huurbrouwerijen dragen over algemeen de naam ‘Brouwerij X’, wat verwarrend is omdat ze geen eigen installatie hebben. “In Nederland hebben we daar in tegenstelling tot België nog steeds geen eigen regels voor. We zijn wel aan het kijken hoe we dat kunnen gaan doen”, aldus Constant Keinemans. “Hetzelfde geldt voor de term ‘brouwmeester’, die is niet vastgelegd. Iedereen die een bier op zijn naam heeft staan, kan zich brouwmeester noemen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s